Kuchnia opolska – odrodzenie


Przyjęcie wesele na Opolszczyźnie i Śląsku bez smacznego jedzenia nie ma prawa się udać. Przy wyborze weselnego menu warto skupić się i starannie dobrać potrawy. Weselne menu zazwyczaj jest bardzo przewidywalne. Nudelzupa czyli rosół z nudlami, kluski śląskie z roladą a do kawy kołocz. A co jeśli wskrzesimy kuchnię opolską i wrócimy, do babcinych receptur?

Charakter kulinarny Śląska Opolskiego stanowi mieszankę wpływów polskich, niemieckich, czeskich oraz kresowych. Miało to bardzo duży wpływ na formowanie się kultury, obyczajów, obrzędów, w tym także kuchni. Przybywający na Śląsk Opolski przez setki lat napływowi mieszkańcy przywozili ze sobą różnorakie receptury oraz przyprawy. W ten sposób ukształtowała się do dziś tożsamość kulturowa, w tym tradycja kulinarna tych terenów.

Zapytajcie swoich babci co się jadło przed wojną a potem szefów kuchni restauracji czy przygotują Wam menu weselne w stylu starodawnym?

Dajcie się, więc zaprosić w smakowitą podróż pełną smaków i historii regionu opolskiego. Spróbujcie: ścierkę, modziki, pańczkraut, anyżki, kartoffelsalat i kretowni. Poniżej przepisy na jeszcze inne zapomniane przepisy.

harynki

Harynki w cebulowej zołzie
Składniki:

  • 500 g solonych śledzi
  • 3 cebule
  • 200 ml śmietany 18%
  • ½ szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • 3–4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Śledzie moczymy całą noc z nadmiaru soli. Kroimy na płaty o wymiarach 5 x 5 cm. Cebulę kroimy w piórka i parzymy wrzącą wodą, odsączamy na sitku. Śmietanę łączymy z mlekiem, dodajemy liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie zalewamy śmietaną, dodajemy sparzoną cebulę i razem mieszamy. Podajemy z ziemniakami.

szpyrki

Szpyrki (ciastka ze skwarkami)
Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g skwarek
  • 2 jajka
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Słoninę kroimy w grubą kostkę i wysmażamy. Po wysmażeniu wykładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Skwarki powinny mieć złocisty kolor i być chrupiące. Kolejnym etapem jest zmielenie skwarek i dodanie do mąki, cukru, jajek, soli i cynamonu. Wszystkie składniki dokładnie zgniatamy na ciasto. Formujemy kulkę wielkości dużej pomarańczy, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na placek grubości 4 mm. Używając foremek wycinamy dowolne kształty ciasteczek. Pieczmy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni około 10 minut. Gotowe ciasteczka powinny mieć złocisty kolor. Po wyjęciu przekładamy na kratkę, by ostygły. Można posypać cukrem pudrem.

CSC_1175

Siemieniotka (zupa z konopi)
Składniki:

  • 300 g ziaren konopi
  • 1 l mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 2 l wody
  • szczypta soli

Konopie parzymy, moczymy w wodzie i pozostawiamy na całą noc. Na drugi dzień namoczone konopie gotujemy ok. 1 godzinę na małym ogniu. Rozcieramy konopie drewnianą łyżką, a następnie całość przecedzamy przez sitko. Czynność powtarzamy dwukrotnie, jeszcze raz gotując konopie. Otrzymany wywar doprawiamy solą do smaku, dodajemy mleko i zagęszczamy zasmażką z masła i mąki.

wodzionka

Wodzionka (suchy chlyb i wody szklonka)

  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka smalcu
  • sól

Chleb kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, dodajemy sól oraz smalec. Zalewamy wrzątkiem. Gotowe!
Małgorzata Kwiatkowska

Na co dzień urzędniczka i doradca zawodowy a po godzinach: blogerka. Uważa, że jest tylko jeden rodzaj sztuki, który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna! Jej przepisy znajdziesz na stronie: www.bonappetitmalgorzaty.blogspot.com